March 2011 Archives

3rd Floor Elevators South Side Shut Off

In preparation for the SUCF Construction Project 41049 Center for Student & Learning the 3rd floor South Side elevators 1, 2 and 3 will be programmed to no longer stop on the 3rd floor during this construction phase.  This elevator reprogramming will begin tomorrow Tuesday and should be completed by Wednesday March 30th.  When you need access to the 3rd floor please use the B or C stair case.  The freight elevators on the North Side can also be use to enter or to exit the 3rd floor.

Photos for construction progress

2nd floor

41049-032.jpg
2nd floor - Student Council offices and vending area will be demoed

41049-035.jpg
2nd floor - Vending area will be relocated
 
3rd floor
 
41049-078.jpg
3rd floor - East corridor will be inaccessible for about 8 months during Phase 1

41049-082.jpgI
3rd floor - All the bathrooms will be demoed during Phase 1

41049-086.jpg
3rd floor - Existing Methods lab will be demoed and relocated to 3M during Phase 1

41049-123.jpg
3rd floor - Existing studio and control room will be demoed during Phase 1

41049-125.jpg
3rd floor - Existing studio and control room will be demoed during Phase 1

41049-143.jpg
3rd floor - Existing Media Center offices will be demoed and relocated from the West corridor to the East corridor during Phase 1. West corridor will remain open for access to the Media Center offices and IT Training Center.  
 
3M


41049-159.jpg
3M floor - Existing quiet study area will be demoed during Phase 1

41049-162.jpg
3M floor - Existing quiet study area will be demoed during Phase 1

41049-170.jpg
3M floor - Temporary Methods lab

Announcement

I am pleased to announce the start of construction of our campus project.  "Center for Student Life and Learning."  Phase 1 will begin Tuesday, March 22nd, and will involve floors 2, 3 and 3M.  The project will start with the construction of temporary walls in the middle of the 2nd floor in preparation for the relocation of the vending/pantry area.  Initial work on the 3rd floor will involve the demolition of  restrooms and the TV studio.  Work in the 3M quiet study area is also part of Phase 1.  Phase 1, is expected to be completed around February 2012, will be primarily on floors 3 and 3M and, therefore, we expect less disruption to normal operations.  However, as with any construction project, there will be some noise and inconvenience.  Normal construction hours will be from 7 a.m. to 5 p.m. and all heavy construction and demolition will be scheduled after 5 p.m.  Please take notice of signs that will be posted and watch for news alerts.  Further information with pictures of construction progress and updates will soon be available on the College website.

This is an exciting time for the College and your patience and cooperation are much appreciated.

Regards.

Frank Orehek
Director of Management Services/Chief of Police
33 West 42nd Street
New York, NY 10036
Forehek@sunyopt.edu
212-938-5582
212-938-5585

Project Description

DESIGN CONCEPT:  

While The State College of Optometry is a leading institution of its kind in the country, its existing facility does not adequately support its collegiate stature.  The goal of the new "Center for Student Life and Learning" is to support the academic culture of The College with state of the art teaching facilities and meaningful gathering spaces for staff, students and faculty. A modern methods lab, seminar rooms and a large lecture room will better support the teaching needs of the College while new student amenities, such as the fitness room, multi-purpose lounge, and student organization office, will further emphasize the important role of student life within academia. The design will also animate the view into the building from Bryant Park, bringing greater presence of The College to this prominent public space and emphasizing its importance within the community.  Modern finishes will address issues such as maintenance, color, reflectance, and warmth. Energy efficient artificial lighting will be integrated into the architecture and natural light will travel deeper into the building through translucent walls.  New mechanical and electrical systems will be energy efficient, and new plumbing fixtures will reduce water consumption.  There are also provisions for security cameras and audio/visual equipment which can be later integrated by The College.

LAYOUT/PROGRAM ACCOMMODATION  

Second Floor - The Center for Student Learning:

The new second floor, the center for student learning, will house various types of teaching spaces.  With video conferencing capabilities, multiple presentation screens, a smart podium and multiple-scene dimming system, the room will support the College's need for additional technologically sophisticated large teaching spaces to hold classes, lectures, and professional events.  Adjacent to the lecture hall, the existing donor's lounge will be upgraded with new designer light fixtures, soft seating and window shading devices.  Both rooms will receive an aluminum and glass wall partitioning system, allowing natural light from the tall south facing windows to filter through walls of the donor lounge and into the lecture hall. 

Flanking the donor lounge along the south fa├žade will be the faculty/staff lounge and an upgraded seminar room.  At night, the ceilings of these rooms will glow with uplight, complimenting the figurative pendant fixtures of the donor lounge which will animate the facade from the street.  The seminar room will receive a flat panel monitor connected to a floor box so instructors can easily connect to the system from his or her computer.  A large chalkboard will also allow for traditional teaching.  The faculty/staff lounge will receive a pantry area that can also double as a catering kitchen should there be an event in the donor lounge or the large lecture room.

The methods lab has been designed in conjunction with a committee at The College.  The design intent is to allow flexibility for future changes, but maintain a sense of organization to assure the space is kept tidy.  The lab will accommodate up to ten lanes, will have ample storage space for equipment, and will include audio/visual connectivity to neighboring seminar rooms.  Floor boxes, continuous wiremold, and monitor outlets will support the high power requirements of the teaching equipment.  Hands washing stations, monitor stands, and dimmable overhead lights have been allocated around the room to support a preferred layout while not limiting options for different arrangements.  A large storage room will house movable teaching equipment, and the adjacent seminar rooms will be connected with a convenience door.  Audio and video feed of the demonstration lane of the methods lab will be connected to the adjacent seminar room, large lecture room and their existing lecture hall.  

The existing lockers on the second floor will be removed, salvaged, and reconfigured to suit the new plan.  Each locker will receive a dedicated receptacle and be retrofitted with one additional interior shelf.  By distributing the lockers on both the second and third floors, it prevents them from becoming a dominant building feature.  Locker areas will also integrate coat hooks and corkboard surfaces. 

The second floor will also receive toilet room upgrades including new finishes, light fixtures, partitions, accessories, and water saving fixtures.  Also, new quite study rooms and a break out lounge create informal niches for students to study or have informal meetings with their instructors. 

Third and Third Mezzanine Floors - The Center for Student Life:

The student center will take advantage of the generous ceiling height, the views of Bryant Park and the southern exposure. The space will be organized by a series of ceiling planes to screen the bulky overhead structure and new mechanical ductwork.  Lighting and finishes will enhance the grand height of the space and the glowing ceiling planes will create visual cues from the street.  While the student center will typically be furnished with soft seating for casual gatherings, it can easily be rearranged for large events, such as lectures or parties.  Large storage rooms will house furniture such as stacking chairs and folding tables.  Audio/visual features, such as  a projection screen, speakers, and window shading will support its versatile function.   

Flanking the student center, the TV lounge and game room will be glazed to provide a connection to the student center while remaining acoustically separated.  Both can be opened up and serve as additional space for large events.   Since these rooms have large windows with upper lites and a generous ceiling plenum, the space above will be designated for mechanical equipment, such as VAV boxes, fans and mechanical units. 

Student support spaces will be private but still directly adjacent to the student center. The individual student storage (lockers) will accommodate half of The College's students. Since club meetings can comfortably take place in the nearby student center, the student organization office will house shared workstations and storage. A pantry will be provided for student use during the day and for catered events in the evening.  The existing egress stair "D" will be refurbished with upgraded lighting and finishes that match those up to the mezzanine and down to the lobby. By enclosing it with fire-rated glass, students and faculty will have easier access to the student spaces on adjoining floors.   

Accessible by stair and elevator, the fitness center will act as an extension of student center.  A new elevator mezzanine and additional floor space will be built to support this function.  The existing structural conditions of the third mezzanine floor are unique given the building's history. Large beams originally designed to allow for the vast column-free space in Aolian Hall run east-west, bisecting the fitness room. The ductwork, lighting, and underside of the slab will be exposed and walls will be mirrored to support the function of the room and counteract its narrow proportion. Adjacent lockers, showers, and restrooms will support the fitness center. A new mechanical unit will be discretely located to serve the fitness room